Monday, November 28, 2011

Adri Schokker wint STRP talent PiT award 2011


ADRI SCHOKKER WINT MET ‘RECONSTRUCTION OF A CATASTROPHE’ DE STRP TALENT PIT AWARD 2011

Adri schokker winner

strp talent pit award 2011 with ‘RECONSTRUCTION OF A CATASTROPHE’



Tien genomineerden maakten kans op een geldprijs van €1000, een expositie plek tijdens de volgende STRP editie en een masterclass van V2/Nimk the agency. De jury bestond uit Sander Veenhof (AR mediakunstenaar), Ine Poppe (gepassioneerd art & technology journaliste bij NRC Handelsblad), Vivian van Gaal (kunstprogrammeur STRP Festival) en juryvoorzitter Margriet Schavemaker (hoofd collectie en onderzoek Stedelijk Museum).

De lijst met genomineerden kwam voort uit verschillende disciplines; van dans tot software tot beeldende kunst als gemene deler bevinden ze zich allemaal op het snijvlak van kunst en technologie.
De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van de projecten, maar miste soms wel een bepaalde reflectie op de maatschappij in de werken. De uitverkoren winnaar Adri Schokker daarentegen baseerde zijn werk op de aardbeving in Japan. Zijn werk loopt parallel aan het gebrek aan emotie die je kunt ervaren wanneer je bijvoorbeeld op het nieuws geconfronteerd wordt met beelden van de meest verschrikkelijke rampen of slagvelden. Wat gebeurd er als je zelf onderdeel bent van de ramp, wanneer je, je eigen lichaam in het slagveld ziet liggen?

De bezoeker begint bij de installatie van Schokker in een ruimte waar je een keuze kunt maken uit verschillende lichaamsprofielen. Handjes in de lucht? Een been omhoog? Hierna wordt er van jouw foto razendsnel een miniatuur 3D print gemaakt, waarna jouw lichaam in de catastrofe wordt geplaatst. Opeens is er een omslagpunt en blijkt de installatie helemaal niet zo grappig te zijn. Adri Schokker wil zelf de installatie en vooral het slagveld groter maken. Daarnaast zou hij ieder poppetje een chip mee willen geven, zodat je later je zelf met een soort metaal detector terug kunt vinden tussen de duizenden ‘doden’.
De jury was overtuigd door de manier waarop Schokker begint met interactieve lol die vervolgens wordt getransformeerd naar een klein beeldhouwwerk waar je toch een nare smaak aan overhoudt. Met andere woorden, Schokker speelt met de conventies van interactieve media kunst en dwingt zijn publiek om te reflecteren op hun verwachtingen.
‘Public’s Choice’ winnaar Sandra Stoycheva krijgt in het juryrapport al een eervolle vermelding. De jury vond haar werk poëtisch en esthetisch, een klein werk dat direct museum potentie heeft. Niet voor niets won zij dan ook de publieksprijs met ‘Hourglass’ een zandloper die een nieuwe kijk op tijd geeft. In plaats van boven naar beneden, stroomt de vloeistof omhoog, wat een tegengesteld beeld op de tijd oplevert.

STRP Festival vindt het belangrijk deze jonge talenten een podium te bieden in de donkere tijden die vooral mediakunst tegemoet gaat. Dit jaar presenteert Joris Strijbos, de winnaar van vorig jaar, zijn werk Phase=Order op de STRP EXPO.

STRP Festival is nog tot en met 27 november te bezoeken, met morgen tot diep in de nacht de top aan elektronische muziek, zoals Aphex Twin, Amon Tobin, The Field en Beardyman.

Thursday, November 10, 2011

FORUMMEDIAVIBES VOL. 2 AUGMENTED REALITY

FORUMMEDIAVIBES VOL. 2 AUGMENTED REALITY

De tweede editie van ForumMediaVibes staat in het teken van Augmented reality. Augmented reality, of AR, is een techniek waarmee virtuele beelden op een zo natuurgetrouwe wijze worden toegevoegd aan de werkelijkheid wanneer we door het oog van de camera van een smartphone of een pc de wereld bekijken.

Programma:
Paul Warne en Mike Wozniewski zijn eigenaars van Hololabs Studio in Montréal, Canada - een onderneming gespecialiseerd in oplossingen voor interactieve nieuwe media waarbij de nadruk ligt op zogenaamde mixed-reality technieken. Hun laatste product is de speelse do-it-yourself AR funkit Farrago waarover ze alles komen vertellen.

Studenten van het Frank Mohr Instituut deden samen met professionals uit Québec een onderzoek naar de mogelijkheden en wensen voor het gebruik van een AR-app die het bouwproces van het Groninger Forum volgt en tegelijk het verleden, heden en de toekomst van het bouwterrein laat zien. Vanavond presenteren zij hun snode plannen.

Science LinX, het science center van de RUG, weet een brede doelgroep voor (bèta)wetenschap te interesseren. Ze komen naar ForumImages met drie van hun AR-projecten: MACHT-tig (reis met de interactieve AR-vouwkubus mee naar kosmisch kannibalisme), Nanofoon (over de maakbaarheid van de nanowereld en zijn bizarre structuren) en MolecularCity (bekend van De Nacht van Kunst & Wetenschap: zoek de markers in ForumImages en ontdek de moleculaire basis van het dagelijks leven)
Download alvast de app Molecular City.

AB-C Media Weblab openbaart met behulp van AR in prachtige 3D-animaties hoe de magnifieke Domkerk in Utrecht eruit zag voordat deze in 1674 werd verwoest door een orkaan. En hoe dit monumentale stadsplein in 250 het Romeinse fort herbergde dat de bakermat was voor het toenmalige Trajectum. AB-C Media maakte een aantal verschillende AR-projecten waarmee het verleden van een stad op spannende wijze wordt onthuld.

Nu iedere kunstenaar zich door middel van AR vrijelijk en onbeperkt kan bewegen en de ultieme toplocatie op het gebied van kunst met de “We AR in MoMA” expositie bereikt is, zoekt virtueel ruimtelijk kunstenaar Sander Veenhof zijn toevlucht tot een volgende dimensie met de bedoeling te ontsnappen aan de toegenomen drukte in de augmented realiteit: de dimensie tijd. Onder de fascinerende titel Update preemptive_AR_manifestations set visible = true where location = 'genk' onthult hij het eerste onofficiële kunstwerk van Manifesta 2012 middels AR.

Vj, animatie- en mediakunstenaar Maaike Engels presenteert deze tweede editie van ForumMediaVibes.

De Canadese makers presenteren hun werk in het kader van het Québec Festival waarin het Groninger Forum participeert.

- Posted using BlogPress from my iPad