Thursday, November 25, 2010

Schoolplein van de eenentwintigste eeuw

Stort je vol overgave in de futuristische schoolpleingames of ontdek hoe schoolpleinen in de loop der jaren veranderd zijn.

Locatie:
ForumImages, Hereplein 73, Groningen
DSC_6095.JPG.jpegAfbeelding bij Schoolplein van de eenentwintigste eeuw

Omschrijving

Het Groninger Forum blikt terug in het verleden, staat met beide benen in het heden en springt naar de toekomst met het Schoolplein van de eenentwintigste eeuw. De deuren van ForumImages staan wijd open voor iedereen van 8 tot 80 om te komen spelen op het Schoolplein van de eenentwintigste eeuw. Dat kan natuurlijk niet zonder een blik te hebben geworpen in de geschiedenis en kennis te hebben gemaakt met het schoolplein van het verleden. Ondertussen denk je natuurlijk na over wat er op dit moment allemaal op het schoolplein gebeurt - maar je kunt er ook vrolijk voor kiezen om je (met of zonder kinderen) vol overgave te storten in de futuristische schoolpleingames, die speciaal voor dit project zijn ontworpen en ontwikkeld door mediakunstenaars van de FMI Masters (Frank Mohr Instituut). De games staan opgesteld in zaal 2 en in het filmcafé in ForumImages, zij-aan-zij met nostalgisch spelmateriaal. Wees welkom!

Painteractive! - Pasquale Direse
Painteractive! is een virtueel schilderspel. Met een draadloos apparaat, dat ook nog geluid maakt, kun je de muren of het filmdoek beschilderen in allerlei fantastische kleuren. Verf en kwasten zijn niet meer nodig!

BodyPong - Jan Klug
Dit spel is gebaseerd op de klassieke videogame Pong, maar vindt plaats op een echt geprojecteerd speelveld. De spelers gebruiken hun lichaam als instrument om de virtuele bal heen en weer te spelen.

Augmented Reality Puzzle - Sarah Janβen

Een team kinderen maakt samen een puzzel. De puzzelstukken op de grond hebben ieder een AR-code die gefilmd wordt met een webcam. Door de puzzelstukken goed te positioneren worden ze door de camera gelezen en wordt de afbeelding langzamerhand zichtbaar op de muur (projectie). Alleen door goed samen te werken kunnen de deelnemers de puzzel oplossen.

Droge Voeten - Adri Schokker, Ruben Boxman (Snow), Gerrald van der Kolk, Wouter Reckman
Hoe houd je zo lang mogelijk je voeten droog? Een groepje kinderen staat op een eiland dat steeds kleiner wordt. Wanneer het eiland in tweeën breekt, heb je drie seconden om te beslissen of je overspringt naar een nieuw eiland, of dat je op het oude eiland blijft staan. Zo ontstaan en verdwijnen er continu nieuwe eilanden.

Proto Game Machine - Hsien-Yu Cheng
De Proto Game Machine is een behendigheidsspel waarin twee teams tegen elkaar spelen: een team gebruikt een kleurensensor om aan te vallen, het andere team beweegt de tafelplaat om de ballen te laten rollen ter verdediging.

Order vs. Chaos en Zus & Zo - Marcel de Vries
Order vs. Chaos is een audiovisueel spektakelspel, een Jongenskast, dat door een of twee spelers tegelijk bespeeld kan worden. Zus & Zo is een vrolijke kast vol wonderbaarlijke wezens en swingende creaturen, speciaal voor meisjes. Groepjes deelnemers kunnen rouleren tussen de gamemachines. De diverse spelelementen in de kasten zijn te bedienen via verschillende sensoren en een uitgebreid knoppenpaneel; de participatie van de spelers en hun onderlinge communicatie zijn de ingrediënten om de spelkasten tot leven te wekken.

Memory - Aggeliki Tsekeni, Nicole McKenna, Adriana García Gaitán
Verschillende stellen plaatjes worden geprojecteerd op de muur, de bijbehorende reeks beelden op de vloer. Probeer twee dezelfde plaatjes te vinden: ren over de vierkanten, stop en klik twee keer met je voet op het vakje om het te openen. De speler met de meeste gevonden paren wint.
Red Dot - Adriana García Gaitán, Aggeliki Tsekeni, Nicole McKenna
Het speelvlak bestaat uit een groot vierkant, met in de verst van elkaar verwijderde hoeken een gele en een blauwe zone. De deelnemers moeten proberen van de ene naar de andere zone te komen zonder te worden getikt door de alsmaar bewegende rode stip waardoor ze worden opgejaagd. Als je wordt getikt, klinkt er een toeter en ben je af. Degene die als laatste overblijft, heeft gewonnen.

Schoolplein van de eenentwintigste eeuw

No comments: