Google+ Badge

Friday, January 18, 2013

George Verberg Stipendium 2013


Beeldend kunstenaar Marcel de Vries reist naar Baltische Staten met George Verberg Stipendium
Marcel de Vries krijgt het George Verbergstipendium 2012 toegekend. Dit maakte cultuurwethouder Dig Istha zojuist bekend tijdens de uitreiking bij Academie Minerva. Aansluitend startte de tentoonstelling ‘Curiouser and curiouser’ van Henrike Scholten, de winnares van vorig jaar. De uitreiking en tentoonstelling van het George Verberg Stipendium is één van de eerste activiteiten van het Nederland-Ruslandjaar. De stuurgroep Noord-Nederland Rusland 2013 organiseert hiervoor een gevarieerd festivalprogramma. Met het stipendium wil de gemeente jonge talentvolle kunstenaars stimuleren om zich te ontwikkelen.

Marcel de Vries vormt samen met Gerard Eikelboom Waanzin Producties. Zij maken bewegende sculpturen, onnozele machines en installaties met een stekker. Bijvoorbeeld de Vlieger die vloog door de Der Aa-kerk tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap of de ‘glimlachgenerator’ die een jaar bij Menzis heeft gestaan. Marcel is geïnteresseerd in oude elektronica, nu nog volop te vinden in het Oostblok. Hij wil een reis maken naar Moskou om daar het Theremin Center te bezoeken. Het centrum doet onderzoek naar de ‘gecensureerde’ geschiedenis en cultuur van Rusland in de periode 1910-1920. De reis dient ter inspiratie voor het project dat Marcel de Vries samen met studio Waanzin wil realiseren in Groningen. Een performance waarin een installatie die bestaat uit bewegende ruitenwissers een duet aangaat met dansers.

Tentoonstelling 'Curiouser and curiouser' Het winnen van het George Verberg Stipendium 2011 gaf Henrike Scholten de mogelijkheid om vorig jaar een maand door Estland, Letland en Litouwen te reizen en drie maanden in Sint Petersburg te wonen. Ze kreeg de kans te tekenen en te fotograferen in een aantal voor het publiek volledig onbekende collecties. Zo kwam ze anatomische universiteitscollecties, medische curiosa, vele prachtige unheimische beelden en vreemde verhalen tegen. Haar tentoonstelling startte na de uitreiking.

De foto's en schetsen van Henrike zijn verwerkt in een project waarin de beeldelementen overgaan in eigen abstracte vormen. In de tentoonstelling 'Curiouser and curiouser' laat ze een aantal tekeningen uit dit project zien. Naast het getoonde werk wil Henrike met hulp van studenten van Academie Minerva, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, een muurtekening op monumentaal formaat maken. Haar tentoonstelling is van 17 januari t/m 1 februari te zien bij Academie Minerva. 

Jury
Een vijfledige selectiecommissie heeft de inzendingen beoordeeld. Deze commissie bestond dit jaar uit: George Verberg (voormalig directeur N.V. Nederlandse Gasunie), Dorothea van der Meulen (dean Academie voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Popcultuur Minerva),  Robin Punt (hoofd Autonome Beeldende Kunst/Frank Mohr Instituut Masters), Rein Jelle Terpstra (docent theorie Autonome Beeldende Kunst), Margo Slomp (docent Frank Mohr Instituut Masters).

George Verbergstipendium
Het George Verbergstipendium is in 2004 door het stadsbestuur van Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de NV Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerden van de bachelor Autonome Beeldende Kunst en master MFA Painting van Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen. Het stipendium bedraagt €10.000,-. De gemeente Groningen wil hiermee de ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge, talentvolle kunstenaars versterken.


Winnaar Marcel de Vries (r.) krijgt het stipendium uitgereikt van wethouder Dig Istha en
dean Academie Minerva Dorothea van der Meulen (l.).Foto: Jelle de Groot

No comments: